打印 上一主題 下一主題
收起左側

【【【–皇–家–馬–德–里–REAL MADRID FANS CLUB 】】】16強大炒拜仁吧~

關閉 [複製鏈接]
有冇....................
卡c拿c
他很強-3-
回復 支持 反對

我要魯爾阿~~~~!!!!!THX
回復 支持 反對

我要迪史提芬奴=.=
你好似冇講到迪史提奴幫RM五奪歐聯ge豐功偉績wo~
但o個陣時歐聯好似唔係叫歐聯,我唔記得左~

仲有,我有皇馬史上十大入球,
唔知樓主你有冇,你鍾意我可以send比你~
要就pm我!!
回復 支持 反對

魯爾...係咪真係老矣呢= ="?
回復 支持 反對

原帖由 培育人才的人才 於 2006-10-26 00:06 發表
我要迪史提芬奴=.=
你好似冇講到迪史提奴幫RM五奪歐聯ge豐功偉績wo~
但o個陣時歐聯好似唔係叫歐聯,我唔記得左~

仲有,我有皇馬史上十大入球,
唔知樓主你有冇,你鍾意我可以send比你~
要就pm我!!

不如你post有皇馬史上十大入球la,,e 1分比你拎有點話呢^^

感動中,,一天就有10頁回覆,,我們要超利趕曼呀^^
回復 支持 反對

回復 #95 kelvincky 的帖子

揾人頂下manu果個a....=.=
沉左落p.2 a....
回復 支持 反對

皇馬終於都打win左巴塞啦>.<,希望佢今年唔會再四大皆空啦∼.∼
回復 支持 反對

魯爾and卡斯拿斯
回復 支持 反對

原帖由 kelvincky 於 2006-10-26 06:32 發表

不如你post有皇馬史上十大入球la,,e 1分比你拎有點話呢^^

感動中,,一天就有10頁回覆,,我們要超利趕曼呀^^

無計la!
皇馬係中國好多fans
為個post貢獻下先:
以往成績

西班牙甲組聯賽冠軍 29次 (1932、33、54、55、57、58、61、62、63、64、65、67、68、69、72、75、76、78、79、80、86、87、88、89、90、95、97、2001、2003年)  
西班牙杯冠軍 17次 (1905、06、07、08、17、34、36、46、47、62、70、74、75、80、82、89和93年)
西班牙聯賽盃冠軍 1985年
西班牙超霸盃 7次(1988、89、90、93、97、01、03年)
歐洲聯賽冠軍盃冠軍 9次(1956、57、58、59、60、66、98、2000和2002年)
歐洲足協盃冠軍 2次(1985和86年)
歐洲超霸盃冠軍 1次(2002年)
洲際杯賽冠軍 3次(1960,1998,2002)

歷史全紀錄

奪得聯賽冠軍最多會長 巴拿貝(Santiago Bernabeu)在任32年(1943-1975年) 羸16次聯賽
奪得聯賽冠軍最多領隊 文奴斯(Miguel Munoz)在任13年半(1960-1974年)羸9次聯賽
奪得聯賽冠軍最多球員 真圖(Francisco Gento) 在效力18年(1953-1961年) 羸12次聯賽
一季聯賽最多入球球員 山齊士(Hugo Sanchez) 1989-1990年球季入了38球
一季聯賽主場最多勝仗 18場(1987-1988)
主場保持不敗最長時間 1956-1957年球季第23週至1964-65年球季第25週(長達8年零18日)
主場保持不敗場數 121場
全季主場保持不敗 1959-1960年球季, 1962-1963年球季, 1985-1986年球季
全季保持不敗 1931-1932年球季
最高聯賽入球 107球-1989-1990球季
最高主場聯賽入球 78球-1989-1990球季
最少主場失球 8球-1994-1995年球季
提早在聯賽最後5場比賽前宣佈奪標 1960-1961年球季, 1962-1963年球季, 1974-1975年球季
球會上陣次數最多球員 辛捷士(Manuel Sanchis) 1983-2001年, 708場
(聯賽523場, 西班牙盃67場, 西班牙聯賽盃8場, 西班牙超級盃9場, 洲際盃1場,歐洲聯賽冠軍盃58場, 歐洲盃賽冠軍盃6場, 歐洲足協盃35場, 歐洲超霸盃1場)

所有賽事最多入球球員 迪史迪芬奴-1953-1964年308球
(聯賽216球, 西班牙盃40球, 歐洲冠軍球會盃49球, 拉丁盃2球, 洲際盃1球)

聯賽最大勝仗 11:1 1960年2月7 日對艾治Elche
盃賽最大勝仗 11:1 1943年6月13日西班牙盃對巴塞羅拿
聯賽最大敗仗 1:9 1930年3月3日對愛斯賓奴

卡比路e張好型

回復 支持 反對

歐洲聯賽冠軍盃冠軍 9次(1956、57、58、59、60、66、98、2000和2002年)

係呢個la~
1956 - 1960都係Di Stefano幫RM拿ga~
五奪歐聯!!
回復 支持 反對