查看: 14972|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 為何好作倒閉 不好的不倒閉?

100樂點
請大家討論一下為何好作倒閉 不好的作品不倒閉?
有一些不錯的作品 戰鎚 寵物王等一樣倒閉
但為什麼一些不好的作品不會倒閉?
本人認為論點至好的 會得到一百樂點

最佳答案

查看完整內容

其本上個標題就係好大問題,好同唔好太主觀,你用咩標準去界定? 你話好,其他人可以覺得唔好,大多數人話好玩,都依然會有人話唔好玩 另外樓主所講既"倒閉",應該係指香港代理商(或其他地區代理?)停止營運 eg.有一段時間大陸WOW,9城or盛大(唔係好記得邊間,有錯請指點)合約到期, 唔再營運,相信無人會話WOW"倒閉"掛? 研發商停止研發,比對新GAME推出,真係少之又少,加幾張MAP,加多D武器, 改下SETTING,又可以頂多一,兩年,加上好多地區,eg,東南 ...

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
JSN + 20 有意義討論

查看全部評分

回復

其本上個標題就係好大問題,好同唔好太主觀,你用咩標準去界定?
你話好,其他人可以覺得唔好,大多數人話好玩,都依然會有人話唔好玩
另外樓主所講既"倒閉",應該係指香港代理商(或其他地區代理?)停止營運
eg.有一段時間大陸WOW,9城or盛大(唔係好記得邊間,有錯請指點)合約到期,
唔再營運,相信無人會話WOW"倒閉"掛?
研發商停止研發,比對新GAME推出,真係少之又少,加幾張MAP,加多D武器,
改下SETTING,又可以頂多一,兩年,加上好多地區,eg,東南亞,阿拉伯.......
都係剛開始有自己代理,好多陳年舊作,對佢地已經係神作

歸根究底,代理商停止營運,都係因為無利可圖,每年韓國有咁多GAME出,
走去搶代理權都好唔得閒啦,邊會理一D搵唔到錢既GAME續唔續約?
短短幾年間,香港由本身無本地代理,到E家幾間公司代理左幾十隻GAME(可能過百,無數過),
香港玩家人數增長完全跟唔上,代理商同流動電話,網絡商都用同一營運方針,
"搶客唔留客",一隻GAME推出,最搵到錢係頭果"黃金72日",之後人口流失,
公司代理新GAME,玩家貪新忘舊跳到新GAME,循環不息,留低都係死忠FANS,
合約到期,無玩家,代理見隻GAME賺唔到錢,自然唔續約,死忠FANS一次又一次失望
(網上遊戲自然定律)

好多舊GAME(MAY BE唔好既GAME),對部機要求唔高,簡單,節奏明快,一上網就可以殺過痛快,
好多人唔鍾意爆肝升級(包括我),又或者擋隻GAME係休閒GAME,上網同朋友傾下講下......
畫面,質素,好唔好?......未必係吸引玩家消費既原因

商業上,幣商,外掛係代理既好伙伴,台版RO,美版SILKROAD.....都係出名多外掛,
最顛峰時期有9成人用外掛,到今時今日都營運左差唔多10年,"免費"遊戲"既收入,
主要來自有消費能力既上班一族,要番工,可以花既錢當然比可以花既時間多,
內掛,幣商,外掛,代練....正正係副產品,講白一D,隻GAME連幣商,外掛都養唔起,
點養得起間代理?
貨幣流動==>刺激消費==>建立商機==>創造就業==>加速發展==>吸引人流
幣商,外掛只係手動玩家既天敵,絕對唔係代理停止營運既主因,
好多上班一族,大陸玩家都接受幣商,外掛(我都係接受唔到攞)

最後,我覺得樓主再發同一類POST,都係無補於事,代理心態基本上係唔會改變,
加上,網上遊戲既消費者係"完全"無保障,香港根本無法例去監管網上遊戲既品質,
樓主不如跳出香港,好多海外GAME都好好玩,又可以識多D唔同地方既朋友
回復

各人有各不相同的審game眼光
回復

我認為好既GAME自然多人追求多人玩.
多人玩 就會導致一樣野/就係外掛隨之然都會多//...=>代理唔理外掛/理唔到甘多 /玩家執著外掛問題放棄遊戲=>人流大失.只係得反一堆外掛同少數正義人士..最後又令到一隻好GAME汁粒
回復

原因好多,

例如好GAME落入「好」代理手上,

外掛,

另外舊GAME出左已經好耐都係一個問題,

依家D人個個都正係識玩新GAME,

畫面唔夠好都唔得,

舊GAME自然直接比人踢開~
回復

頭像被屏蔽
回復

好game倒閉..
1. 代理及GM
掛多, 宣傳不足  失去大量新手...
再沒有新血加入....而且有很多...game 錢 售賣...
令人們..不一定再要買點卡...才可以買商城物品...(同人地換...game $ 換商城物品)
金錢不足以去運作果間公司...所以倒閉

2. 畫質
好game 多數是舊game
大家都知道...舊game 既畫質...一定比現今的為差...
不少人也會因為畫質既問題而放棄game...(我是其中之一)

3. 玩家
玩家既質素好影響一隻game
好似..成班小學雞咁.....成班搶怪咁.....成班開紅殺人咁...
對一些新來的玩家...會感到煩憂....
對老手已然..是一種快樂...(搶人怪..亂殺人)

個人見解...
回復

首先遊戲本身沒有好和不好分別,影響遊戲能否揚名立萬,「官方、開發商、玩家」三者絕對需要形成一個三角關係,互相依賴取長補短。假如其中一方得不到足夠支援,遊戲壽命自然會漸降。

遊戲倒閉,最大責任在官方身上,尤其是一些缺乏遊戲營運經驗的遊戲代理商,他們會認為遊戲畫面靚,動作夠powerful,裝備靚絕便可以吸引大量玩家加入,卻欠缺調查玩家的興趣。就算遊戲在韓國取得No.1聲號,但不代表是全球玩家100%接納的作品。

無錯上述提及的三種元素,的確是影響玩家去留的主因。不過「近朱者赤,近墨者黑」,一款大作在某地方上市,好評如潮,那麼當地大部份玩家就是喜愛「靚、型」的遊戲。但這套理論只會維持短暫時間。事實上近年「商城制」橫行霸道,嚴重影響了遊戲平衡性,此時反問玩家「你玩依隻game目的是什麼」,他們固然會說出「畫面靚」的原因,但再問下去「依家吸引你的是什麼」,十之八九也會說「期望商城出什麼新坐騎新藥水」。

玩家由最初的好奇心,演變成追求虛寶、等級、用點數換回來的額外力量。去到這個地步,玩家漸漸分為「有錢/無錢」兩派,有錢者繼續玩下去,追求無上的遊戲體會,官方亦都會為他們提供更高難度的版本,讓玩家可挑戰自己極限。無錢的明白到數據上永遠沒有勝算,漸漸有退出的念頭」

「錢行先、義行尾」是目前代理商的口頭蟬,開放高級副本、裝備、寵物,提升等級上限,這一切都是為高手而設,卻忘記了當初的宗旨是服務所有玩家。因此人流減少、欠缺新血加盟是正常的。當遊戲能夠吸納的支金,難以支付遊戲續期或者出現虧蝕,代理商好自然會停止續約。

玩家們以為遊戲多外掛是倒閉原因之一,但外掛有時卻是一種良好的宣傳手法,既然遊戲與外掛已經是不能分開,那麼誰封外掛最多,而外掛的版本又會持續更新去反官方的話,這表示遊戲不乏人氣,有時「人氣」比起「賺錢」更可貴呢。一款作品太低人氣的話,就算免費送虛寶比新人升級,也不能夠改寫遊戲命運。

至於倒閉另一個少見原因是遊戲難度太高,雖然難度愈高就愈有挑戰性,但是人類一出生就是一種團體生物,無論遊戲有多難,boss/怪物有幾難對付,組多些隊友不就是輕易解決吧?可惜人氣同名氣是兩回事,就如樓主以戰鎚作為例子,沒錯戰鎚在全球名氣甚高,可惜台灣地區玩家卻對戰鎚沒太多好感,少人加入又何來得到隊友們的支援玩下去?

當玩家對遊戲開始厭倦,官方改版又繼續向錢看。無論遊戲名氣有多高也難以重現雄風。另外,商城與遊戲一樣,需要視乎各個國家的玩家而適當地調節平衡性,不可跟住人家版本的。最後請各位緊記,遊戲倒閉最大錯處是在於官方眼光短淺,香港人喜歡的,不代表是台灣人都喜歡。即使遊戲評價跌到谷低,但香港人如果接受到用錢去換實力的話,作為代理商又怎會忍心掉下這個漁塘。

所以目前三地官方開始明白到玩家的打機心態,在他們眼中,只要能夠食錢便是好遊戲,理他差到什麼地步。作為玩家的便需要明白自己的打機風格,卻不可以見人買點數,自己又買點數跟風,這只會開始迷失自我。
回復

賺夠咪汁....
如果果隻game非主線遊戲    代理可以擺爛   等d人放錢落去    代理商賺夠->接埋   
好似漁民撤網捉魚   夠鐘收網
而主線遊戲    代理商就放長線釣大魚    慢慢慢慢賺錢    賺到冇人再玩就汁

或許有d好遊戲
但代理商想代理就代理 想汁就汁
你都吹佢唔脤

唔好問我咩叫主線 我唔知
(迷:咁你又講
回復

只怪港台代理目光太短視。
回復