打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 為何好作倒閉 不好的不倒閉?

4個字
樹大招風
回復

好簡單 因為好既game一定會多人玩 多人玩就一定會有不少既人會花錢玩e隻game
即係會有唔少既人都整外,掛 多數好既game都係比一定數量既外.掛拖累
加上好既game會有多人玩 即係ser入面有唔少人 都好易lag
thereby,多外掛同lag係一隻好game會88既原因之二
一隻廢既game少人玩 ser都少人d 咪冇咁lag lo
回復

好多因素既
天翼 之前都有人開過post話係好作
結果爛尾收場
因為天翼可能攪到d公司唔敢攪返呢d game
又可能寵物王既代理唔知飛左去邊 所以開唔返
回復

錢就係一個最好既答案= =E家D遊戲商正係識搵錢=(...
隻GAME收入唔可觀...所以咪收工囉=(~
回復

為何呢?

原因很簡單-----收費

以前我地玩ONLINE某程度上係因為好奇,從而買月卡玩GAME,
到我地玩到咁上下既時候,
免費遊戲開始出,
好多玩月費既玩家玩完收費遊戲有兩個想法,
1. 收費遊戲根本唔公平,去玩番月費GAME算
2. 係WO,點解我仲要比錢玩GAME?

由於想法2既玩家多過想法1既玩家,
加上大家打機打得耐,
個好奇心小左,
同埋有個心態:隻隻GAME都係差唔多,唔洗錢HEA住玩仲好。

月費遊戲愈來愈少人玩,
收費遊戲愈來愈多人玩,
咁遊戲商就以為免費遊戲受歡迎(事實上又搵到錢),
咁就決定倒閉利潤少/可能搵唔到錢既收費遊戲,
而轉行代理免費遊戲。

而家免費遊戲的確係大勢,
點解唔將本來月費既好GAME轉左做免費呢?
因為月費GAME本身個遊戲系統唔係FOR你地狂買點爆武爆防,
而係FOR一個公平既遊戲世界,
所以月費GAME轉免費一樣係要出商城,
所以出左都一樣冇之前咁好玩。

最後,由於月費GAME冇晒,
商城GAME愈出愈多,
令到垃圾遊戲氾濫
回復

遊戲始終離不開商業兩個字
運營要成本, 改版要錢
而怎樣才能賺得最多?
商城制是也
所謂好作倒閉, 不好作不倒閉是不存在的
存在的只有, 懂營運的代理與不懂營運的代理
拿天龍來說, 本人不認為這是好作品, 用的錢不是少數目, 不就是讓代理商賺個不停?
再拿台灣彩虹島, 宣傳少, 人氣低, 但個人認為遊戲是良作, 就是敗在垃圾的代理營運上
試問哪個遊戲能夠完全撇開成本跟你談心?
不夠人氣, 約滿自然會被代理放棄了
這類廢話幾年前已經說到現在, 不多說了
回復

你果句吾係全部正確既 都有一d好既game無倒閉 如巨商: ) 我覺得算係一隻好game
而倒閉的好game 我所知的有彩虹冒險 hp 等

倒閉的原因 一來可能有一些不好的玩家 做外掛 bug錢 等等
令到隻game對公司無收入 最後倒閉
而其他無咁好既game 無咩人玩.無咩人特登整外掛.
以及果dgame大多數都係一d大公司 所以一時三刻係吾會倒閉
回復

好作   因沒有開支來源(無後台,無靠山

多數是一樣小公司代理

不好作 有強大的開支來源(有後台,有靠山

多數是一些大公司代理,倒閉和不閉倒相差不大對他們來說
回復

好玩既game趺落爛代理手上

將隻game變成一隻食錢game
唔比錢就唔玩勁得去邊,好似天龍果d咁
明明好玩都搞到唔好玩
回復

同代理商有關..